Пропозиције

За учешће на Страшилијади сем добре воље и маште, те мало старих ствари, није потребно ама баш ништа друго!

Ми чувамо традицију

Значај СТРАШИЛИЈАДЕ огледа се у неговању традиције и културног наслеђа.

Информације

Можете нас контактирати и више се информисати.

Галерија

Погледајте галерију са сликама Страшилијаде.

Учесници

Сазнајте више о томе ко су учесници Страшилијаде.

Пропозиције такмичења


Како се пријављује за учешће на Страшилијади?

За учешће на Страшилијади сем добре воље и маште, те мало старих ствари, није потребно ама баш ништа друго!

Учешће на Страшилијади је бесплатно и слободно за све оне који желе да учествују, с тим што је Страшилијада намењена деци, тако да одрасли не могу да се такмиче.

Када дођу на пријавно место, деца су у обавези да пописивачу кажу своје име и презиме, место одакле долазе и године старости. Пописивач све то унесе у списак, нумерисан редним бројевима. Под редним бројем под којим је заведен учесник ''заводи'' се и страшило. Учесник одмах ту на пријавном пункту добије број под којим се пријавио, и тај број стави на своје страшило, тако да је тај број ''лична карта'' страшила. Дакле правило СТРАШИЛИЈАДЕ је једно дете – једно страшило!


Ко учествује на Страшилијади?

На СТРАШИЛИЈАДИ могу да учествују сва деца која дођу са својим експонатом. Међутим, не могу да учествују они који дођу са експонатом/страшилом које је већ ранијих година било на овом такмичењу. Дакле, за свако ново такмичење потребно је направити и ново страшило!

Контролу да ли је неко од пријављених експоната било на ранијим СТРАШИЛИЈАДАМА врши чика Бане са својим помоћницима, а у ''разоткривању'' превараната помаже му и публика, која је годинама активна у проналажењу евентуалних варалица!

Жири и оцењивање страшила

Када крене оцењивање, жири испред себе има страшило и број – дакле жири нема сазнања о томе ко је донео на такмичење које страшило. Оцењивање свих експоната врши се само по броју.

За сваки случај, а да би оцењивање било непристрасно, безусловно смо се трудили да жири буде састављен од људи који нису из Бољеваца, или и ако су у жирију били мештани Бољеваца онда су они бирани ту, на лицу места, на самој СТРАШИЛИЈАДИ.Наравно, у жирију никада није могао да буде неко ко је имао директног такимичара међу учесницима!

Критеријуми за оцењивање

Критеријуми за оцењивање експоната нису прецизно издефинисани, и остављају члановима самог жирија на вољу и савест да непристрасно суде, међутим, води се рачуна о:

~ Величини експоната – увек су награде освајала страшила већег габарита. Никада се није догодило да неко мало и неприменто сташило привуче пажњу оцењивача.
~ Kреативном изразу самог експоната – без обзира што му је име страшило, оно у естетском смислу мора бити лепо, маштовито и креативно. Осмишљено и направљено тако да на себе привуче пажњу. Оригинално.
~ Да је начином израде и материјалом (природни материјали) задовољило дух и традицију поднебља.
~ Укупне поставке – начин како је страшило изложено.

Проглашење победника

Када је жири завршио са оцењивањем тада се читају резултати, ту одмах, на лицу места, тако да пред свом окупљеном публиком и такмичарима јавност добија информације о томе ко је освојио коју награду. `

Награде и спонзори

Награде су свих претходних година обезбеђивали спонзори, и то привредни субјекти и појединци из Бољеваца. Да није било добре воље међу спознорима, не би било ни награда, а тада вероватно, не би било ни СТРАШИЛИЈАДЕ. Дакле, да није било њих – не би било ни нас, те користимо ову прилику да се ЗАХВАЛИМО СВИМ НАШИМ СПОНЗОРИМА, како правним, тако и физичким лицима, а који су од 2002 године па све до данас подржали СТРАШИЛИЈАДУ. То су: "Срема ауто", "С' оне стране дуге", "Авон козметика", "Мек Доналдс", "Бреза -комерц", "Пиљан-комерц", "Телеинформатик", "Милинковић компанија", МЗ Бољевци, "Галовица", "Интер-Каја", СТР "ЈЕС", СТР "Шврћа", "Злох", "Инберг", "Кланица Вукеновић", "Шкундрић", "ПИЛИ" . Од 2015. године подржали су нас: ГО Сурчин, Град Београд – Секретаријат за културу, Град Београд – Секретаријат за привреду.

"Учешће на Страшилијади је бесплатно и слободно за све оне који желе да учествују, с тим што је Страшилијада намењена деци, тако да одрасли не могу да се такмиче."

Учествујте

Придружите се нашој манифестацији. Страшилијада се одржава у бајковитом простору Наутичког села "Бисер" – Бољевци (некада Правоужитнички врбаци).

Локација

Сурчин
Село Бољевци
Наутичко село "Бисер"

Пишите нам

strasilijada@gmail.com

Време одржавања

Викенд који је најближи датуму 28. август, када се по календару СПЦ празнује Велика Госпојина.