Учесници страшилијаде

Настали смо у Бољевцима 2001. године као ауторски пројекат такмичарског карактера.

Ко су учесници?

На такмичењима одржаним у периоду од 2001. до 2016. године, учешће су у највећој мери узели малишани из Бољеваца, али су осим бољевачке деце на СТРАШИЛИЈАДАМА своје креативне творевине излагала и деца из: Ашање, Београда и Новог Београда, Добановаца, Јакова, Обреновца, Прогара, Петровчића, Сурчина, Умке, а 2006. године на распусту код родбине у Бољевцима био је и гост из Чикага, САД, те је захваљујући њему као учеснику са Америчког континента наша СТРАШИЛИЈАДА од ове године попримила епилог интерконтиненталног такмичења, а што се наставило у наредним годинама: 2015. године један од наших такмичара био је из Аустралије, 2016. године пристигли су нам такмичари из Енглеске и из Немачке.

Волонтери

На пројетку СТРАШИЛИЈАДЕ годинама већ волонтира сам аутор, чланови његове породице, уважени Јанко Магловски, те многобројна деца и омладина из Бољеваца. Волонтери су ти који воде рачуна о свему током реализације СТРАШИЛИЈАДЕ, те беспрекорно евидентирају сва страшила која су дошла на такмичење, воде рачуна о томе да свако од учесника пронађе адекатно место за излагање свог експоната, а волонтери су ти који будним оком чувају награде које су обезбедили спонзори, све до тернутка док жири не одлучи ко су добитници истих.

Креативна радионица

Наравно, мислили смо и о оној деци која живе у урбаном делу, и нису им на дохват руке материјали од којих би могли начинити страшила за такмичење. Таква деца лепо дођу код нас, пар сати пре званичког почетка такмичарског дела СРТАШИЛИЈАДЕ, прикључе се нашој КРЕАТИВНОЈ РАДИОНИЦИ – ИЗРАДА СТРАШИЛА. У овој радионици сва деца која то желе добију потребну опрему за израду страшила: постоље, сламу, џакове, узицу, кукурузовину...гардеробу коју облаче својој креацији, величанству – страшилу као и понеки модни детаљ свако доноси сам. После такмичарског дела СТРАШИЛИЈАДЕ и проглашења победника свако са својим страшилом може да чини шта му је воља – да га понесе, да га поклони, да га остави...

Овом креативном радионицом осим маште и креативног стваралаштва код деце ширимо знање о томе шта нам све природа дарује. Свесни, да у савременим условима живота многи малишани никада пре нису имали прилике да се сусретну са сламом, кукурузовином и сл. едукујемо децу о томе шта је то што из земље рађа, а почев од хлеба нашег насушног.

"2015. године један од наших такмичара био је из Аустралије, 2016. године пристигли су нам такмичари из Енглеске и из Немачке..."

Учествујте

Придружите се нашој манифестацији. Страшилијада се одржава у бајковитом простору Наутичког села "Бисер" – Бољевци (некада Правоужитнички врбаци).

Локација

Сурчин
Село Бољевци
Наутичко село "Бисер"

Пишите нам

strasilijada@gmail.com

Време одржавања

Викенд који је најближи датуму 28. август, када се по календару СПЦ празнује Велика Госпојина.